Biografie


« Introduire des innovations dans les programmes d’éducation et d’enseignement, ce n’est pas une paille ! Le mécanisme lentement élaboré par les siècles est complexe et peu susceptible de réfections importantes ; aussi, la plupart de ceux qui y vivent et en vivent trouvent-ils qu’il vaut mieux ne pas y toucher. Ils ne s’y trouvent d’ailleurs pas mal et n’en constatent pas les lézardes »

Ovide Decroly

Ovide Decroly werd op 23 juli 1871 geboren in het Oost-Vlaamse Ronse (Renaix). Zijn vader was textielfabrikant en het gezin bestond behalve Ovide uit nog een jongen en een meisje. Ze woonden in een riant landhuis met een grote tuin. Ovide volgde lager onderwijs in de plaatselijke school en bezocht nadien het atheneum in Mechelen. Hij had vooral belangstelling voor natuurwetenschappen. Hij studeerde geneeskunde aan de Universiteit van Gent, met een half jaar aan de Universiteit van Berlijn, in 1898.

beknopte biografie ovide decroly from andré verkens on Vimeo.

In 1901 stichtte hij zijn school voor “afwijkende kinderen”. Hij probeerde de mentale retardatie objectief vast te stellen, en ontwierp daarvoor een reeks tests. Zijn opvatting was dat men veel kon afleiden over de capaciteit van de proefpersoon, niet alleen uit het resultaat (het cijfer) van de test, maar ook uit de observatie van diens werkwijze.

In 1907 stichtte hij ‘L’école pour la vie, par la vie’. Meer en meer legde hij zich toe op het organiseren van aangepast onderwijs voor (mentaal) gehandicapte kinderen.

https://fr.wikipedia.org/wiki/Ovide_Decroly